Cum va ajuta încărcarea inteligentă pentru Mașini electrice să promoveze generarea de energie regenerabilă

Home » Blog » Cum va ajuta încărcarea inteligentă pentru Mașini electrice să promoveze generarea de energie regenerabilă
banner
03.11.2020

Proporția de energie electrică din rețea generată de surse regenerabile precum energia eoliană și solară fluctuează în funcție de cât de puternic bate vântul sau de cât de puternic strălucește soarele. Acest lucru poate duce la o variație imensă a puterii disponibile în rețele, care poate fi o problemă pentru companiile de energie electrică. Însă, dacă gospodariile și întreprinderile pot fi flexibili în ceea ce privește momentul în care își încarcă vehiculele electrice, atunci pot contribui la echilibrarea rețelei și la susținerea producerii de energie regenerabilă.

 

Cum mașinile electrice pot ajuta la echilibrarea rețelei
Pentru a înțelege cât de importantă poate fi încărcarea inteligentă pentru mașini electrice și ce potențial are acest lucru in privința uniformizării valorilor de vârf și a valorilor minime din rețeaua electrică, este util să înțelegem modul în care se schimbă generarea de energie electrică în general.

 

Până nu demult, majoritatea centralelor electrice se bazau pe cărbune și gaz pe generatoarele de energie electrică. Acum rețelele electrice ale țărilor sunt alimentate din ce în ce mai mult de surse regenerabile. Potrivit rețelei naționale a Danemarcei, Energinet, în 2019 jumătate din energia electrică a țării a fost generată de surse regenerabile, în timp ce în Germania cifra a fost doar puțin mai mică, cu 46%. România din fericire este de asemenea într-o situație foarte bună având media peste 40% tot anul.  Puteți de altfel verifica la orice moment, în timp real, care sunt sursele de producție vizitând site-ul https://www.transelectrica.ro/ . 

 

În timp ce capacitatea de generare a combustibililor fosili (carbune etc.) fi pornită și oprită relativ ușor pentru a se potrivi cu variațiile cerințelor electrice, potrivirea cererii cu o rețea care se bazează pe energie regenerabilă este mult mai dificilă pentru că vântul nu poate fi făcut să sufle mai tare sau soarele să strălucească mai tare pentru a se potrivi cu nivelurile dorite. Cu rețelele alimentate din ce în ce mai mult de surse regenerabile, cererea electrică trebuie să urmeze aprovizionarea.

 

 

 

 

Un punct de încărcare inteligent EV, care poate comunica cu rețeaua, poate ajuta la echilibrarea cererii cu oferta. Un încărcător inteligent EV va permite încărcarea unui vehicul electric atunci când condițiile meteorologice o permit și există o sursă de energie cu emisii reduse de carbon și costuri reduse. În mod similar, deoarece un încărcător inteligent EV poate adapta viteza și timpul de încărcare, poate contribui, de asemenea, la minimizarea cererii din rețea atunci când puterea generată din surse regenerabile este mică.

 

Flexibilitatea încărcării controlate 


Conform raportului Global EV Outlook al Agenției Internaționale a Energiei din 2019, încărcarea controlată pentru mașini electrice va contribui la o flexibilitate sporită a sistemelor de alimentare prin gestionarea tiparelor de încărcare pentru a coincide cu perioade de cerere reduse.

Pe lângă faptul că ajută la echilibrarea rețelei, IEA spune că instalarea unui încărcător EV va permite, de asemenea, conectarea unui EV la infrastructura electrică. Majoritatea oamenilor cred că instalarea unui încărcător EV este despre a permite curgerea electricității din rețea către mașină. Cu toate acestea, tehnologia Vehicle to Grid (V2G) permite curentului electric să circule de la rețea la mașină și de la mașină la rețea, ceea ce va permite utilizatorilor și utilităților să beneficieze de bateria EV-ului în alte scopuri decât alimentarea vehiculului.

În prezent, există mai multe teste care analizează eficacitatea combinării stocării bateriei de la mai multe vehicule electrice pentru a crea ceea ce este efectiv o baterie gigantă, pentru a oferi beneficii V2G pe scară largă. Mulți mari producători de autoturisme, inclusiv Jaguar Land Rover, Nissan, Volkswagen și Fiat Chrysler, sunt implicați în proiecte de cercetare V2G și mari încercări V2G. Dacă vor avea succes, acestea ar putea face rețelele electrice din întreaga lume mai rezistente prin furnizarea de energie a bateriei EV atunci când cererea rețelei este la vârf și prin furnizarea unei surse de energie electrică în caz de pană de curent.

 

Mașina electrică ca dispozitiv mobil de stocare a energiei electrice


Deoarece majoritatea vehiculelor își petrec până la 90% din timpul lor parcat, instalarea unui încărcător EV va permite utilizatorilor să își transforme în mod eficient vehiculul electric într-un dispozitiv mobil de stocare a electricității. Este o dezvoltare care ar putea vedea, de asemenea, clienții care primesc bani sau energie gratuită, în schimbul permiterii utilizării EV-ului lor pentru a furniza serviciul de echilibrare a rețelei.

Tehnologia V2G este unul dintre avantajele emergente ale instalării unui încărcător inteligent EV. Doar prin conectarea la rețea, locuințele sau întreprinderile pot fi flexibile în ceea ce privește momentul în care își încarcă vehiculele electrice, menținând o rețea echilibrată și încurajând creșterea surselor regenerabile de energie electrică.

 

Sperăm să vedem pe piață cât de curând mașini care să permită astfel de aplicații iar EVConnect va fi alături de voi și vom suporta orice inițiativă care promovează mobilitatea electrică și care contribuie la un viitor mai sustenabil. 

 

Cine suntem?
De ce suntem aici?
Ce oferim?
Misiune-Viziune
Finantare
16 stații noi de încărcare montate în Ianuarie
Adresa sediu
Str. Rubinului nr. 47, Berca, Jud. Buzau
Comenzi & info
+40 722 825 867
Suport clienti
office@evconnect.ro
Copyright © 2021 - EvConnect. All rights reserved